LaROSA. Modernitat líquida, revista bilingüe

Des de fa uns anys fem servir el terme de modernitat líquida, societat líquida o amor líquid per definir l’actual moment de la història en què les realitats sòlides d’abans, com ara el treball i el matrimoni per a tota la vida, s’han esvaït. I han donat pas a un món més precari i provisional. Un món que Bauman va saber explicar molt bé. I aquesta revista, La Rosa, pretén fer honor a aquesta època sense tenir una estructura fixa, però sí amb unes seccions marcades.

Revista bilingüe, escrita en català i en castellà. L’elecció del nom es basa en la cerca d’una paraula que s’escrivís igual en ambdós idiomes i amb el mateix significat. Després de diverses propostes ens vam decantar per LaROSA, ja que té un origen molt mediterrani i una gran simbologia amb la literatura.

La paraula rosa deriva del llatí «ródja», paraula que fa referència a la flor del roser. Al seu torn, aquesta paraula prové del grec antic «ρόδον» (rhodón), i es relaciona amb l’Illa de Rodes, situada al Mar Egeu. Famosa pels seus rosers, cosa que donaria explicació a l’origen d’aquesta paraula.

Les roses es caracteritzen per ser de les flors més belles que hi ha, així com per la seva delicadesa i la seva agradable aroma. Des de l’antiguitat, les roses han estat reconegudes com a símbol d’amor, sensualitat i bellesa en diverses cultures.

El 23 d’abril, a molts llocs, hi ha la tradició de regalar llibres i roses vermelles. La llegenda de Sant Jordi explica que després d’un aferrissat combat entre el cavaller i el drac, la bèstia va caure travessada per una espasa i que de les gotes de sang que queien a terra va néixer un roser que floria cada mes d’abril.

Imaginaris a part, sabem que la tradició d’obsequiar amb roses les enamorades ve de lluny. La connexió de Sant Jordi amb el món de la cavalleria i l’amor cortès pot haver estat el germen de la tradició. També sabem que al segle XV se celebrava a Barcelona l’anomenada Fira dels Enamorats i que al voltant del Palau de la Generalitat s’hi instal·laven venedors d’aquesta flor. Alhora, ja era costum obsequiar amb una rosa les dones que assistien a l’eucaristia oficiada a la capella de Sant Jordi del Palau.

Des de Barcelona Escribe volem apropar-te la literatura tal com nosaltres l’entenem. Amb articles que aportin un nou coneixement o pensament, amb relats que escrivim des de les activitats fetes i amb ressenyes de llibres actuals o clàssics.

©Barcelona Escribe

Publicaciones Similares

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *